Renovatie 234 appartementen Pronto-flats officieel van start
Met het onthullen van een bouwbord door wethouder Gaby van den Waardenburg, bewoners en directeur Bas Sievers van Woonpartners is de aftrap gegeven voor het enorme renovatieproject van 234 appartementen in Straakven.

De Pronto-flats die hier in de jaren zestig van de vorige eeuw verrezen worden duurzaam gerenoveerd en krijgen zo een nieuw leven. Woonpartners noemt het haar meest duurzame renovatie ooit. De appartementen worden immers niet alleen van nieuwe goed geïsoleerde gevels voorzien en van HR++-glas, maar ook van zonnepanelen en nieuwe installaties. Bij de renovatie van de keukens en badkamers wordt bovendien gebruik gemaakt van circulaire materialen. Na de ingrijpende innovatie zal comfort verhoogd zijn, de huur gelijk en zullen de energiekosten juist lager zijn.
In gesprek blijven met bewoners
Projectleider van Woonpartners, Asli Saridayi, wees in haar toespraak op het ingrijpend karakter van de flinke ingreep. Bewoners kunnen tijdens de gevelrenovatie gewoon in woning blijven, maar als de bouwers van Huybregts Relou binnen aan de slag gaan, moeten de bewoners zes tot negen weken naar een logeerwoning. Een aantal van die bewoners was op de onthulling van het bouwbord afgekomen en had daar direct vragen bij: gelukkig waren er veel medewerkers van Woonpartners en Huybregts Relou aanwezig om op al die praktische vragen direct antwoord te geven. Duidelijk werd daarbij dat er overal maatwerk wordt geleverd en dat men voortdurend in gesprek wil blijven met al deze bewoners. Duidelijk is dat het resultaat straks een fijn en energiezuinig appartement is, maar de weg daarnaartoe zal voor de bewoners soms ook best overlast geven.
Toekomstbestendige woningen
Wethouder Gaby van den Waardenburg benadrukte in haar toespraak dat de renovatie van deze flats niet los gezien kan worden van alle andere ontwikkelingen die nu in Helmond-oost plaatsvinden. Hier wordt immers niet alleen gerenoveerd op heel veel plaatsen, maar worden ook veel woningen toegevoegd. Ze gaf in haar toespraak ook aan dat ooit ook overwogen is om de flats van vierhoog, zonder lift, te slopen. Nu is ze enorm blij dat voor deze duurzame renovatie gekozen is. “Het project laat zien dat we bestaande woningen toekomstbestendig kunnen maken zonder te slopen. Dat is belangrijk in een tijd waarin we zoveel woningen tekort komen.“
De flats, die ooit hét voorbeeld van innovatief bouwen waren, zullen nu een voorbeeld zijn van duurzaam en innovatief renoveren. Zo wordt bijvoorbeeld gerecycled glas gebruikt voor de HR++-ruiten, waardoor de CO2-uitstoot veel kleiner is. Na de ingrijpende renovatie kunnen de woningen weer zeker dertig jaar mee.
Minerale gevelstrips
Paul Uppelschoten, directeur van Huybregts Relou, legde in zijn speech het verband tussen de tijd waarin deze flats gebouwd werden en de huidige tijd. Ook in de jaren vijftig en zestig was er sprake van een enorm tekort aan woningen. Het Pronto-bouwsysteem maakte het mogelijk om grote delen van de woningen in de fabriek te maken en op de bouwplaats snel te assembleren. Dat is efficiënt en milieubewust. Op exact dezelfde wijze wordt nu, weer in een tijd van grote woningtekorten, de renovatie opgepakt. Ook de gevelelementen die hier voor de renovatie gebruikt worden zullen in de fabriek vervaardigd worden. Ze lijken opgebouwd uit baksteen, maar zijn feitelijk gemaakt van minerale gevel strips, wat veel lichter en veel duurzamer is.
Een mooie start
Directeur Bas Sievers mocht als laatste in een waterig zonnetje zijn toespraak houden. Veel was al gezegd, maar Sievers benadrukte nog eens dat Woonpartners voortdurend in gesprek blijft met de bewoners en met hen naar passende oplossingen zoekt. Dat waren warme woorden. En er was, ondanks het frisse windje, meer warmte te vinden hier op de hoek van de Bosdijk en Smirnoffstraat, waar niet veel later het bouwbord onthuld werd. De Wafelzusjes hadden voor alle aanwezigen koffie, thee en chocomel, maar ook heerlijke warme wafels en poffertjes. Zo werd er nog warm en lang nagepraat. Een mooie start van een spraakmakend project dat naar we hopen over twee jaar wordt afgerond met net zoveel blije gezichten.