Spring naar inhoud

Inloggen op het huurdersportaal

Kijk hier hoe u inlogt via uw laptop en hier via uw telefoon.

Onze prestaties

Samen met bewoners en partners werken aan betaalbare, duurzame woningen in hechte wijken. Daar staan we voor en gaan we voor bij Woonpartners. In hoeverre we daarin slagen, laten we op verschillende manieren beoordelen door onafhankelijke organisaties. De resultaten en verbeterpunten uit de beoordelingen gebruiken we om onze dienstverlening nog verder te verbeteren.

Onze prestaties

Samen met bewoners en partners werken aan betaalbare, duurzame woningen in hechte wijken. Daar staan we voor en gaan we voor bij Woonpartners. In hoeverre we daarin slagen, laten we op verschillende manieren beoordelen door onafhankelijke organisaties. De resultaten en verbeterpunten uit de beoordelingen gebruiken we om onze dienstverlening nog verder te verbeteren.

Visitatiecommissie

Gemiddeld eens in de vier jaar beoordeelt een onafhankelijke visitatiecommissie onze maatschappelijke prestaties op vier perspectieven. In 2024 is de visitatie uitgevoerd voor de periode 2020-2024. Lees het nieuwsbericht voor meer informatie.  

Trots op positieve beoordeling

De maatschappelijke visitatie zit erop en we zijn enorm trots op de positieve beoordeling die we van de commissie hebben ontvangen. De infographic geeft de resultaten beknopt weer. 

Reactie directeur-bestuurder 

Medio 2024 is Woonpartners door Ecorys gevisiteerd en zijn de volkshuisvestelijke en maatschappelijke prestaties over de periode 2020 tot en met 2023 beoordeeld. Wij zijn enorm trots op het positieve oordeel dat de commissie heeft over het werk dat de afgelopen periode door de medewerkers van Woonpartners is verricht. De visitatiecommissie ziet in Woonpartners een corporatie met een duidelijke betekenis voor Helmond en de bredere regionale samenwerking. 

Woonpartners levert duidelijk maatschappelijke waarde in de volle breedte van de opgaven. De corporatie is bovendien een gewaardeerde en waardevolle samenwerkingspartner die met name op het gebied van WoonST en verduurzaming vaak de kartrekker binnen Helmond of de Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) is. Aan iedereen die hieraan de afgelopen jaren heeft bijgedragen willen we nadrukkelijk onze dank uitspreken. 

Er blijft werk aan de winkel 

Al deze mooie woorden zijn zeker geen reden voor zelfgenoegzaamheid, want er blijft veel werk aan de winkel. Graag gaan we aan de slag met de aandachtspunten die de commissie ons heeft gegeven.  De behoefte aan sociale huurwoningen is onverminderd groot; ook in Helmond. Het aantal woningzoekenden neemt nog steeds toe, evenals de inschrijfduur om voor een woning in aanmerking te komen. In de afgelopen jaren zijn we als Woonpartners gestart met een toenemend aantal nieuwbouwopleveringen. Ons portefeuilleplan laat een oplopend en substantieel aantal extra nieuwbouwwoningen zien gedurende de periode tot en met 2030. 

Daarnaast is er, samen met de andere twaalf corporaties werkzaam in de Metropool Regio Eindhoven (MRE) en de negen gemeenten in de SGE, geïnvesteerd in andere en snellere manieren van bouwen door middel van WoonST 1.0 en 2.0. Mooi dat dit nadrukkelijk terugkomt in dit visitatierapport. 

Lange besluitvormingsprocessen en gebrek aan capaciteit aan de zijde van de gemeente werken, zoals zij zelf aangeeft, vertragend. We pakken de aanbeveling van de visitatiecommissie op om met de gemeente Helmond en bewoners in gesprek te blijven, om in de toekomst herstructurerings- en nieuwbouwplannen soepel en steeds sneller te laten verlopen. We rekenen daarbij op de maximale inzet van de gemeente om de capaciteit te leveren die daarvoor nodig is en betrekken onze huurdersorganisatie.

Vier mooie handreikingen voor de toekomst 

Woonpartners heeft de afgelopen jaren goede maatschappelijke prestaties geleverd. Naast de inzet op de ‘harde’ opgaven met betrekking tot beschikbaarheid en duurzaamheid, heeft Woonpartners zich tijdens de visitatieperiode meer gericht op ‘zachtere’ opgaven zoals leefbaarheid. De organisatie is financieel gezond en heeft zich steeds meer geprofileerd in woord en daad als grootste huisvester én belangrijke samenwerkingspartner in de gemeente Helmond. De commissie geeft nog vier mooie handreikingen voor de toekomst:

  • Zet nog meer in op de ontwikkeling van de strategische samenwerking met ketenpartners en de ontwikkeling naar een regisserende opdrachtgeverschap in plaats van een traditionele opdrachtgeversrol.
  • Blijf de financiële capaciteit op (middel) lange termijn goed bewaken en onderzoek periodiek via de scenario-analyses de mogelijkheden om bij te sturen.
  • Zet nog meer in op het goed en tijdig informeren van huurders bij renovaties.
  • Borg de goede praktijksamenwerking met zorg- en welzijnspartners zodat de gezamenlijke prestaties gestructureerder kunnen worden geleverd.

Net als in de vorige visitatie gebruikt Woonpartners de uitkomsten en aanbevelingen in het tot stand komen van haar ondernemingsplan dat eind dit jaar gepresenteerd gaat worden voor de jaren 2025 tot en met 2030. Waardevolle input die extra verdieping geeft op de ambities voor de komende jaren maar ook bevestigt dat we vooral door moeten gaan in de weg die we vijf jaar geleden zijn ingeslagen.

Een rapport om trots op te zijn
Als we terugkijken op de visitatieperiode zijn we trots dat we op alle hoofdthema’s de score goed hebben ontvangen en binnen het hoofdthema “maatschappelijke waarde” op de subonderdelen “beschikbaarheidsopgave” en “verbeteren van de duurzaamheid” en “kwaliteit van de woningvoorraad” zelfs uitstekend. Daarmee heeft Woonpartners over de hele linie bovengemiddeld 
gepresteerd. Natuurlijk ligt er ruimte voor verbetering en ontwikkeling en daar zijn we al mee aan de slag gegaan. Wij danken de commissie voor het prettig doorlopen proces, de goede en op momenten scherpe gesprekken en de ruimte die er was voor reflectie en reactie. Het was een mooi visitatieproces met een waardevolle opbrengst!

Bas Sievers

Directeur-bestuurder 
Woonpartners Helmond

Aedes Benchmark

Jaarlijks voert Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, een benchmark uit. Dit is een meetinstrument om te bekijken hoe je het als corporatie doet, ook ten opzichte van je collega-corporaties. In de benchmark worden we beoordeeld op vijf prestatievelden: Huurdersoordeel, Bedrijfslasten, Onderhoud & Verbetering, Duurzaamheid en Beschikbaarheid & Betaalbaarheid. De scores zijn A (betere prestatie dan de benchmark), B (presterend volgens de benchmark) en C (slechtere prestatie dan de benchmark). Lees meer over deze benchmark.