Huuraanpassing
Elk jaar voor 1 mei verstuurt Woonpartners de huuraanpassing brieven. Ieder jaar op 1 juli kunnen de huurprijzen aangepast worden.
Huuraanpassing
Elk jaar voor 1 mei verstuurt Woonpartners de huuraanpassing brieven. Ieder jaar op 1 juli kunnen de huurprijzen aangepast worden.
-
Het kabinet heeft plannen aangekondigd om de sociale huren in 2025 te bevriezen. Dit betekent dat het kabinet de huren dit jaar niet wil laten stijgen. Deze plannen zijn nog niet definitief.
Volgens de wet moeten woningcorporaties voor 1 mei 2025 de huuraanpassing aan huurders bekendmaken. Het definitieve besluit van het kabinet wordt later verwacht. Daarom ontvangt u toch de brief waarin wij de huuraanpassing per 1 juli 2025 bekendmaken.
Als het kabinet besluit om de huurbevriezing definitief te maken, zal de huur van sociale huurwoningen niet worden aangepast per 1 juli 2025 en blijven bewoners de huidige huurprijs betalen. De laatste informatie over deze plannen leest u op deze website.
De voorgenomen huurbevriezing geldt niet voor middenhuur- of vrije sector woning, parkeergelegenheid, bedrijfs- of maatschappelijke eenheid. Voor deze groep gaat de huuraanpassing wel door zoals aangekondigd. -
De overheid vindt het belangrijk dat mensen goed en betaalbaar kunnen wonen. En wij natuurlijk ook. Daar zijn wetten en regels voor. Een van de regels gaat over de jaarlijkse huuraanpassing. De overheid bepaalt elk jaar hoeveel procent de huren maximaal mogen stijgen. Dit percentage hangt af van de gemiddelde loonstijging. De huuraanpassing is nodig om de stijgende kosten van onderhoud, verduurzaming, verzekering en belasting te betalen. Het is bijvoorbeeld nodig om geld apart te houden voor groot onderhoud, renovatie en nieuwbouw. We proberen de huuraanpassing zo veel mogelijk te beperken, maar we moeten er ook voor zorgen dat Woonpartners financieel gezond blijft om in de toekomst onze afspraken en verplichtingen na te komen.
-
Het kabinet heeft plannen aangekondigd om de huren van sociale huurwoningen te bevriezen. Deze plannen zijn nog niet definitief.
Als het kabinet besluit om de huurbevriezing definitief te maken, zal de huur van sociale huurwoningen niet worden aangepast per 1 juli 2025 en blijft u de huidige huurprijs betalen. Gaat de huurbevriezing niet door, dan is de huuraanpassing die Woonpartners hanteert voor sociale huurwoningen per 1 juli 2025 4,5%.
Bij middenhuur- of vrije sector woningen, bedrijfs-, maatschappelijke eenheden wordt de huur met 4,1% verhoogd. Parkeergelegenheden worden met 4,5% verhoogd. In de mail die u ontvangt wordt uitgelegd wat de huuraanpassing voor u betekent.
-
De huur mag één keer per jaar worden aangepast. De huur mag door de aanpassing niet boven de maximale huurprijs van je woning uitkomen. Wij moeten u minstens twee maanden van tevoren laten weten dat we de huur aanpassen. De huurprijs worden aangepast per 1 juli. De huren voor een sociale huurwoning mogen in 2025 verhoogd worden met maximaal 5%. Er zijn andere regels voor woningen in het midden-en hoger segment. Wilt u weten hoe dit precies zit? Kijk dan op Wat is de maximale huurverhoging in 2025? | Rijksoverheid.nl
-
Eén keer per jaar mogen we de huren verhogen. Dit is nodig om de kwaliteit van onze woningen en wijken te behouden en te verbeteren. We investeren dat geld in nieuwbouw, onderhoud, duurzame oplossingen en in leefbaarheid. Voor nu maar ook voor in de toekomst.
-
Het kan zijn dat u huurtoeslag ontvangt. In dat geval wordt het bedrag van de huurverhoging deels opgevangen door een verhoging van de huurtoeslag. Woonpartners geeft de wijziging in de huurprijs door aan de Belastingdienst. Tip: Controleer zelf of de Belastingdienst de huurverhoging goed verwerkt. Meer weten over de huurtoeslag? Neem dan contact op met de Belastingdienst of kijk op de website van de Belastingdienst.
-
Elk jaar vindt de huuraanpassing plaats op 1 juli, ongeacht de ingangsdatum van het huurcontract. Dit is wettelijk zo geregeld.
-
U kunt de huur op verschillende manier betalen:
• Automatische incasso: dit is de meest gebruikte en makkelijkste manier om uw huur te betalen. In dit geval passen wij de huurprijs per 1 juli automatisch aan. U hoeft hier zelf niets voor te doen.
• Betaalopdracht bij de bank: wanneer u een periodieke betaalopdracht aan uw bank hebt verstrekt, moet u wél zelf actie ondernemen. U moet de bank opdracht geven het bedrag van de automatische overboeking aan te passen.
• Laat u de huur rechtstreeks aan ons betalen? Bijvoorbeeld door de Sociale dienst, Kredietbank, werkgever of een bewindvoerder dan moet u hun laten weten wat vanaf 1 juli de nieuwe huurprijs is. -
Als u het niet eens bent met de huuraanpassing kunt u officieel bezwaar maken. Uw bezwaar stuurt u naar Woonpartners. Wij leggen uw bezwaar dan voor aan de huurcommissie. U betaalt zelf € 25,- voor de bezwaarprocedure.
Bezwaar maken heeft alléén zin bij de volgende redenen:
- We geven de huurverhoging te laat door, dit moet minimaal 2 maanden van tevoren
- Er staan fouten in de brief over de huurverhoging
- De nieuwe huur is hoger dan volgens het puntenstelsel mag
- De huur was al hoger dan volgens het puntenstelsel mag
- We verhogen de huur voor de tweede keer binnen 12 maanden
- U betaalt een huurprijs waar ook andere kosten in zitten (all-in huurprijs)
- U heeft de Huurcommissie gevraagd om de huur te verlagen vanwege onderhoudsgebreken
Bezwaar maken heeft géén zin in deze situaties:
- U vindt dat wij de woning niet goed onderhouden
- Uw inkomen is in 2024 gedaald
- U heeft veel last van je buren
- Alleen de servicekosten zijn verhoogd
Krijgt u geen gelijk van de huurcommissie? Dan moet u de huuraanpassing gewoon betalen. Maakt u geen bezwaar? Dan moet u de huuraanpassing ook gewoon betalen.
-
De hoogte van de huur wordt bepaald door meerdere dingen. Het kan zijn dat de woning door technische verbeteringen andere punten heeft volgens het woningwaarderingsstelsel van de overheid. Aan de hand van die punten wordt de maximale huurprijs berekend. Een andere oorzaak kan zijn dat uw buren op een ander moment in de woning zijn komen wonen en hierdoor een lagere of een hogere huur betalen. De huurprijs wordt bij de ingang van een nieuwe huurovereenkomst aangepast aan het huurbeleid dat op dat moment geldt.
-
Elke corporatie bepaalt binnen de wettelijke regels zelf het percentage waarmee de huur wordt aangepast. Het kan zijn dat corporaties toevallig voor hetzelfde percentage kiezen, of dat percentages dicht bij elkaar in de buurt zitten. Er worden van tevoren onderling geen afspraken over gemaakt, dat mag niet volgens de mededingingsregels.
-
De huuraanpassing wordt berekend over de kale huurprijs en niet over de servicekosten. De servicekosten worden jaarlijks met u afgerekend, waarbij er gekeken wordt naar het door u betaalde voorschot en de werkelijk gemaakte kosten.
-
De huurverhoging is bijna altijd minder dan de stijging van uw loon of uitkering. Voorziet u dat u de huur niet kunt betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Samen met u kijken we wat de mogelijkheden zijn om een betalingsachterstand te voorkomen of op te lossen. U kunt ons bereiken maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur, via telefoonnummer (0492) 508 800.