Meer standaard huurwoningen in Helmond en regio

Meer standaard huurwoningen in Helmond en regio
Er komen veel meer standaard huurwoningen in Helmond en de regio. De eerste duizend zijn ‘bijna op’. Het aanbod wordt uitgebreid met gelijkvloerse woningen en grotere appartementen. De woningen worden extreem ‘groen’ als het aan de woningcorporaties ligt.
,,Het zijn echte, complete woningen. Geen noodwoningen, geen tijdelijke woningen." Directeur Bas Sievers van Helmonds grootste corporatie Woonpartners heeft het geregeld moeten uitleggen. Nu een paar appartementencomplexen bijna klaar of klaar zijn, kan iedereen het zelf zien. ,,Ze zijn gebouwd met materialen die we kennen, alleen de bouw is efficiënter. We hebben echt iets bijzonders te pakken."
Het was iets nieuws wat dertien corporaties en negen gemeenten in deze regio gingen doen. In januari 2021 tekenden ze een contract met bouwers Heijmans en BAM voor de afname van duizend gestandaardiseerde woningen; appartementen en rijwoningen. Doel van het project met de naam WoonST is de bouw versnellen en de kosten drukken.
Je mag het niet zien
,,Massa is kassa. Door samen groot in te kopen krijg je korting en de aannemer heeft continuïteit voor de afname", zegt Sievers. ,,Toch is het absoluut geen eenheidsworst. Je moet over twintig jaar niet kunnen zeggen ‘dat zijn die WoonST’."
In de afwerking aan de buitenkant kunnen de woningen verschillen. In de basis lijken alle woningen op elkaar. Dat moet de procedures rond bijvoorbeeld vergunningen eenvoudiger moeten maken. ,,Er zijn overal handjes tekort en je moet altijd rekening houden met wettelijke termijnen voor bezwaren. Maar het gaat al echt wel een stuk sneller. Gemiddeld ben je zeven jaar bezig met de voorbereiding van een bouwplan. Bij WoonST is dat zo’n twee jaar. Wat ik tof vind, is dat gemeenten zelf zeggen dat het wellicht nog sneller kan."
Ruimte om te bouwen
'In bestaande steden en dorpen is nog best veel ruimte om te bouwen. Cruciaal is dat we genoeg locaties kunnen kopen tegen redelijke kavelprijzen'
Bas Sievers, directeur Woonpartners
Alle partijen willen door met de samenwerking. WoonST krijgt een vervolg. De verwachting is dat meer gemeenten in de regio aanhaken. ,,Het ziet ernaar uit dat de 1000 woningen die we hebben gekocht aan het eind van het jaar op zijn. Ze staan er dan zeker nog niet allemaal, maar de projecten lopen", aldus Sievers. In Helmond, Eindhoven en Veldhoven zijn tot nu toe de meeste meters gemaakt met de standaard huurwoningen.
In het najaar start de zoektocht naar makers voor WoonST 2.0. Dat gebeurt via een Europese aanbesteding. De corporaties willen deze ronde veel meer dan duizend woningen inkopen, maar ze hebben ook meer wensen. Er moeten meer soorten woningen komen. ,,We missen nultredenwoningen (grotendeels gelijkvloers). Daar is steeds meer vraag naar. Ook willen we binnen een bouwblok meer variatie kunnen bieden. Het moet een mix worden van appartementen voor één, twee en drie personen", aldus Sievers.
Kopen in bulk
Duurzaamheid wordt nog belangrijker bij de nieuwe bulkaankoop van de dertien corporaties. Niet alleen moet de woning energiezuinig zijn, ook het gebruik van natuurlijke materialen en zo schoon mogelijk bouwen staan hoog in het vaandel.
,,Bouwers die dat kunnen bieden krijgen voorrang", zegt Sievers. ,,Het zou mooi zijn als elke woning uit elkaar gehaald kan worden en ergens anders weer opgebouwd. Ook al doe je het nooit, het zou toch geweldig zijn als de mogelijkheid er is."
Grondprijs
Waar gaan we al die WoonST-woningen straks zien? ,,In bestaande steden en dorpen is nog best veel ruimte om te bouwen. Cruciaal is dat we genoeg locaties kunnen kopen tegen redelijke kavelprijzen. De grondprijzen hier horen bij de hoogste van het land."
Sievers en zijn collega-corporatiedirecteuren ruziën al jaren met gemeenten over de in hun ogen te dure bouwgrond. ,,Wij zijn er om meer voordeuren toe te voegen, niet om de kas van de gemeente te spekken. We willen bijdragen aan het versnellen van de bouw, we doen wat we kunnen, maar we hebben elkaar wel nodig. De samenwerking in WoonST heeft iets in beweging gezet."
Groeien en bouwen in Brainport
Helmond en de Brainportregio willen fors groeien. Dat kan niet zonder de bouw van tienduizenden nieuwe woningen. Het gros daarvan moet in de categorie betaalbaar vallen. Er zijn daarover afspraken gemaakt met de regio, provincie en Rijk. In de huidige markt valt het echter niet mee om de ambities waar te maken. Corporaties vrezen dat nieuwbouw onbetaalbaar wordt. Goedkopere kavels zou ze kunnen helpen. In de regio discussiëren volkshuisvesters echter al jaren met gemeenten over de in hun ogen te hoge grondprijzen.
De gestandaardiseerde woningen van WoonST is een project waarin de partijen elkaar intussen wel gevonden hebben. Dertien corporaties (Woonbedrijf, Woonpartners, Wocom, Sint Trudo, Volksbelang, Compaen, Bergopwaarts, Woningbelang, Woningstichting de Zaligheden, Goed Wonen, Thuis, Helpt Elkander en Wooninc.) en negen gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven (Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre) hebben hun krachten gebundeld om de bouw te versnellen en betaalbaar te maken.